Ondersteuning voor particulieren bij asbestverwijdering

Gepubliceerd op 18 oktober 2024 om 16:39

Asbestdeskundigen spelen een cruciale rol in het veilig laten verwijderen van asbestmaterialen. Nadat ik een kwaliteitsvol asbestattest heb opgemaakt, hecht ik er belang aan om mijn klanten goed te informeren over de ondersteuning die Vlaanderen en de OVAM aanbieden. 

Mijn verbouwpremie

In eerste instantie kan ik jullie doorverwijzen naar de website www.mijnverbouwpremie.be. Wil je als particulier je asbest(onder)dak of -gevel verwijderen, dan kunnen ze daarvoor een premie aanvragen, als ze daarnaast ook isoleren of als de bestaande isolatie al voldoende is. Om in aanmerking te komen voor de premie mag je het asbest niet zelf verwijderen; dit moet door een aannemer gebeuren. De hoogte van de premie is afhankelijk van de inkomenscategorie en de gezinssamenstelling.

Voordelig tarief voor ophaling van asbestcement

In elke Vlaamse gemeente kunnen inwoners aan een voordelig tarief en op een veilige manier asbestcementen golfplaten of leien laten ophalen aan huis.

  • Deze ophaaldienst dient enkel om asbestcementen materialen af te voeren.
  • Het maakt niet uit wie de werken uitvoert: de particulier zelf, een zelfstandige, aannemer met opleidingsattest eenvoudige handelingen of erkende asbestverwijderaar; uiteraard gelden steeds alle veiligheidsmaatregelen die de milieuwetgeving en de arbeidswetgeving opleggen.
  • Kostprijs: dankzij de subsidies van de OVAM 30 euro per zak of 170 euro per container.
  • Combineerbaar met Mijnverbouwpremie.

Premie asbestverwijdering van niet-verwarmde gebouwen met plaatsing van zonnepanelen

Fluvius heeft een premie voor asbestverwijdering van niet-verwarmde gebouwen met plaatsing van zonnepanelen. U kunt hiernaar verwijzen bij de aanwezigheid van een niet verwarmde en losstaande garage of loods in het inspectiegebied. De details zijn terug te vinden op de website van Fluvius.

  • Enkel losstaande niet-verwarmde gebouwen komen in aanmerking.
  • Enkel voor verwijdering van asbesthoudende materialen van de dakbedekking of het onderdak.
  • De eigenaar plaatst voor minstens 10% van de oppervlakte van het verwijderde dak zonnepanelen.
  • Een aannemer met opleidingsattest eenvoudige handelingen moet de asbestverwijdering uitvoeren.

 

Meer info over de ondersteuning van particulieren bij asbestverwijdering vind je hier.

Kost asbestverwijdering

De kostprijs voor het verwijderen van asbest hangt sterk af van de aangetroffen asbesttoepassing en de omstandigheden waarin deze is aangetroffen. Op basis van de gegevens in het asbestattest kan je via een tool van de OVAM een schatting krijgen van de te verwachten kosten. Wens je hier meer over te lezen, klik hier dan door.

Wens je mee te weten over de invloed van de in je woning aangetroffen asbestmaterialen? Lees dan zeker mijn blog hierover.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.